Målat porträtt av Ester Blenda Nordström i ljus hatt.

Gästspel, Musikteater, Visor

En berättelse i ord och ton om Ester Blenda Nordström - banbrytande journalist och kvinnoröst.

Direktörsdottern Ester Blenda vägrade vara fin flicka i en tid då kvinnor gick i långklänning och saknade rösträtt. Hon klädde sig helst i byxor och slips, jobbade som wallraffande reporter och gav röst åt dom som aldrig blivit hörda. Körde motorcykel, skålade med grabbarna på Gyldene Freden och reste jorden runt med en pistol i fickan.

1911 började Ester Blenda som volontär på Stockholms Dagblad - yngst av alla journalister. Hon skrev sina första artiklar under pseudonymen ”Pojken" och blev snart medveten om svårigheterna att som kvinna få tyngre uppdrag. Men hon hittade en egen metod och lät vanliga enkla människor - även barn, kvinnor och fattiga - komma till tals i oredigerad form och utvecklade en egen slagfärdig och helt unik berättarstil.

Under sitt liv hann Ester Blenda bland annat wallraffa (innan begreppet ens fanns!) som piga på en bondgård, arbeta som nomadlärarinna för samiska barn i Lappland, rida mula på bergsstigar mellan Argentina och Chile, agera svenskt sändebud och hjälpa till med att undsätta tusentals svältande under finska inbördeskriget, resa som luffare på godstågens bromsstänger i Amerika, strida för kvinnlig rösträtt tillsammans med Elin Wägner samt medverka i en flerårig expedition under tuffa omständigheter i Kamtjatka. Och de flesta resor och möten resulterade i fascinerande reportage och böcker som slukades av en allt större och hungrigare läsekrets. Ester Blenda kom snart att få stjärnstatus som skribent och berättarröst men glömdes sedan, efter sin alltför tidiga bortgång, mer eller mindre bort i historieskrivningen.

"En jävla röst" är en prat- och sångföreställning med sparsmakad tidsenlig rekvisita. Med värme, nerv och humor berättas i ord och ton om en orädd och karismatisk kvinna som anses vara Sveriges första undersökande reporter. Bland vänner och familj betraktades hon som ett yrväder och "jävla solsken”, men kämpade tidvis mot ett inre mörker. Men det är också en berättelse om en tid då kvinnor fick rösträtt, då samkönad kärlek var straffbar och ansågs sjuklig och då Sverige var ett klassindelat samhälle där de längst ner på samhällsstegen hade svårt att komma till tals.

INFORMATION

Föreställningen är ca 1 tim och 15 min.

MEDVERKANDE

På scenen: Vissångerskan Hanna Sundblad med musiker Mikael Dalemo och Johan Sundström

31 MARS
19:00
LILLA SCENENPris Ordinarie:250 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:200 SEK Pensionär:200 SEK Gruppris (10 pers eller fler):150 SEK