Föreställning
Klickbar bild Joutsenlaununi/Min svanesång. Närbild på Aliisa Pulkkinen som sitter på en tron iklädd en enkel krona. 
Finska, Gästspel, Monolog, Teater

En kärleksförklaring till skådespelarkonsten där Aliisa Pulkkinen spelar totalt 18 roller, alla lika intensivt och passionerat.

Stambyte är på gång. De boende har meddelats och folk har flyttat ut. Men en dörr förblir stängd. Bakom den finns Ainailona Silver, en skådespelerska som har gått i pension. Och hon är mitt i ett projekt som inte bör distraheras av petitesser som renoveringar. En skådespelares arbete på teatern är som ett andetag – ingenting blir kvar när strålkastarna släckts. Men Ainailona är kvar. Nu filmar hon sitt livs roller. De hon har spelat och de hon aldrig fick spela – Ilona från "Kvinnorna på Niskavuori", den unga Julia Capulet från "Verona", Masha från "Tre systrar", Cleopatra och många fler.

I föreställningen följer vi Ainailonas livscykel som skådespelare, hennes upp- och nedgångar, stunder av lycka och återvändsgränder. Samtidigt som bostadsrättsföreningens ordförande Rasks förtvivlan fördjupas – och medlen för att få Ainailonas att lämna lägenheten hårdnar.

Pjäsen är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands mest kända skådespelare. När hon dog hade hon bara en säng, ett bord, en stol, en filmkamera och videoband där hon genom åren spelat in Ninas monolog ur "Måsen" – om och om igen.

Suomi

Rakkaudentunnustus näyttelijän taiteelliselle työlle, jossa Aliisa Pulkkinen näyttelee kaikki 18 roolia yhtä intensiivisesti ja intohimoisesti.Taloyhtiön putkiremontti on tulossa. Asiat on sovittu, asukkaat muuttaneet, mutta yksi ovi pysyy kiinni. Sen takana asuu Ainailona Hopea, kypsään ikään ehtinyt näyttelijätär. Hänellä on Projekti, jota remonttien kaltaiset joutavuudet eivät saa häiritä.

Näyttelijän työ teatterissa on hetken henkäys, siitä ei jää mitään jäljelle valonheittäjien sammuttua. Paitsi että Ainailonasta jää. Hän tallentaa videolle elämänsä rooleja. Niitä, joita on näytellyt, niitä joita ei koskaan saanut näytellä. Tätä et tiennytkään Niskavuoren naisten Ilonasta, veronalaisesta varhaisteini Julia Capuletista, Kolmen sisaren Mashasta, ex-kuningatar Kleopatrasta ja monista muista. Esityksessä kuljetaan Ainailonan kera näyttelijän elämänkaarta, sen nousuja ja laskuja, onnen hetkiä ja umpikujia. Samalla kun puheenjohtaja Raskin epätoivo syvenee ja keinot saada Ainailona lähtemään asunnostaan, kovenevat.

Esityksen inspiraationa on todellinen tarina Valentina Karavajevasta, eräästä Venäjän tunnetuimmista näyttelijöistä. Hänen kuollessaan hänellä oli vain sänky, pöytä, tuoli, videokamera ja videokasetti, johon hän on vuosien kuluessa kuvannut kerta toisensa jälkeen Ninan monologin näytelmästä ”Lokki”.

iNFORMATION

Föreställningen är ca 1 timma och 45 minuter lång inkl. paus.

Ett gästspel av Riksteatern I samarbete med Tampereen Teatteri.

Föreställningen spelas på finska och textas på svenska och finska.

Medverkande

 • Dramatiker: Liisa Urpelainen och Lauri Sipari
  Musik: Elisar Riddelin
  På Scen: Aliisa Pulkkinen
 • Bild/Ljus: Tammerfors teater
 • Regi: Jotaarkka Pennanen
  Scenografi: Marjatta Kuivasto
  Kostym: Jaana Aro
13 APRIL
18:00
STORA SCENENPris Ordinarie:300 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:220 SEK Pensionär:220 SEK Gruppris (10 pers eller fler):200 SEK