Spoken word

Shtoltse Lider och Dunklet på Borås Stadsteaters Spoken Word-scen!

Människans vilja och driv att sätta ord på sitt liv och sin omvärld har försett och förser oss med en aldrig sinande källa av scenkonst. Spoken Word är en sådan konstform, kanske i dess renaste form? Spoken Word är muntligt framförd poesi, en ordbaserad konstform som, i likhet med poesin, kan ha lika många uttryck som det finns röster i världen. Den är i sin rak- och enkelhet såväl lättillgänglig som svår att värja sig mot och har förmågan att beröra dig som lyssnar på djupet.

ORD på Lilla är Borås Stadsteaters scen för Spoken Word. Här bjuder vi dig på det bästa Sverige har att erbjuda när det kommer till poesi och berättande.

På vår Lilla scen möts prisbelönta scenpoeter, hiphopartister, Poetry Slam-vinnare, författare kända för sitt målande språk och fängslande nytillskott inom Spoken Word-scenen.

Den enda gemensamma nämnaren för våra akter är kärleken till språket och det enda som krävs av dig som publik, är att du är villig att lyssna.

Kvällens röster

ORD på Lillas poesiskatt möter musik i all sin kraft! Det sker en svårslagen växelverkan när vi låter tonsätta riktigt starka texter. Kvällen bjuder på två fenomenala exempel på just det. Nykomponerade tonsättningar till fyra jiddischspråkiga poeter och ett gränsöverskridande samarbete mellan en poet och en jazzpianist och folkmusiker.

Shtoltse Lider

Sång på jiddisch, poesiläsning på svenska och engagerat berättande, med Ida Gillner och Livet Nord. Shtoltse lider (Stolta dikter) bjuder på nykomponerade tonsättningar till fyra jiddischspråkiga poeter. Samtliga kvinnor, med starka och modiga pennor, verksamma mellan de två världskrigen i en tid då jiddischkulturen blomstrade. Ord och musik har omsorgsfullt flätats samman och den musikaliska inspirationen hämtas från flera källor - jiddisch folksång, klezmer, konstmusik, cabaret och även lite nordiska tongångar.

Dunklet

Dunklet är ett samarbete mellan estradpoet Louise Buenafe Mistén och jazzpianist & folkmusiker Fabi Lemte, som uppträder med det de valt att kalla för ”diktlåtar”. I dessa verk samspelar Louises nyskrivna poesi med Fabis delvis improviserade pianokompositioner.

Texterna kretsar kring våra minsta gemensamma nämnare, såsom kärlek, sorg, längtan och vänskap. Fabis ackompanjemang rör sig steglöst och gränslöst över ett brett musikspektrum, med starka inspirationskällor inom alltifrån jazz och blues till gospel såväl som folkvisor.

iNFORMATION

ORD på Lilla håller på cirka 1 timma och 30 minuter.

21 FEBRUARI
19:00
LILLA SCENENPris Ord på lilla100 SEK
KÖP BILJETTER

mER Ord på lilla