Radioteater: Den Starkare

Den starkare kretsar kring två kvinnor, Fru X och Fru Y. Det är julafton och Fru X har varit ute och handlat julklappar och är på väg hem till familjen när hon springer på sin väninna Fru Y som sitter ensam och läser på ett café själva julafton.

Denna enaktare, skriven av August Strindberg 1888, hade sin urpremiär i Köpenhamn redan 1889. Det råder viss tvivel om Den starkare skulle haft en så tidig premiär om inte en annan av hans pjäser, Fröken Julie hade behövde ersättas då den hade drabbats av censur och kunde inte fortsätta att spelas.

Pjäsen har endast två roller, som båda spelas av kvinnor, där den ena är helt tyst under pjäsen. Detta ansågs vara kontroversiellt då teater på den tiden var starkt förknippat med det talande ordet. Idag är pjäsen en av Strindbergs mest spelade dramer.

Lyssna här:

Porträtt av August Strindberg med ditredigerad tomteluva på. 

Medverkande

  • Av: August Strindberg
  • Med: Elin Bornell och Viktoria Folkesson
  • Ljuddesign: Tobias Walka
  • Regi: Mikael Dahl