Knitting Peace resa över världen!

2012

Idén till Knitting Peace föds. I sin undersökning inför föreställningen stöter Tilde Björfors på många initiativ världen över där människor träffas och stickar för att skapa eller bibehålla fred.

”Att sticka fred. Det måste vara ett av de mest omöjliga strävanden som går att sträva efter.”

Detta år sätts även Kammarspelet Knitted Piece upp på Ulriksdals Slottsteater som en förproduktion till Knitting Peace och Cirkus Cirkör uppträder med ett skräddarsytt Knitting Peace-inspirerat framträdande under Nobelfesten.

2013

Världspremiär för Knitting Peace i Marseille, Frankrike, efter en månads residens hos de franska nycirkuspionjärerna Archaos på CREAC.

Cirkus Cirkör går ut med en uppmaning om att sticka något vitt och skicka in till dem tillsammans med svar på frågorna: Varför stickar du? Går det att sticka fred? och Vad strävar du efter? De möts av en enorm entusiasm och kreativitet från enskilda stickare, konstnärer och stickgrupper. Stickningar väller in från hela världen, lokala stickupprop initieras på platser där Knitting Peace spelas och stickningarna börjar visas som foajé-utställningar i samband med föreställningarna.

Föreställning och stickupprop turnerar i Sverige, Finland, Norge, Frankrike och Tjeckien.

Knitting Peace-inspirerade och skräddarsydda framträdanden framförs bland annat på Svenska Institutet i Paris och vid invigningen av Textilhögskolan i de nya lokalerna i Textile Fashion Center, Borås.

2014

Turnén fortsätter och besöker Sverige, Danmark, Norge, Frankrike, Spanien, Tyskland och Nederländerna.

I samband med föreställningen på Östre Gasverk Teater i Köpenhamn görs ett lokalt stickupprop som får ett stort gensvar. Hela Östre Gasverk fylls av stickningar, bl.a. ett helt stickat kafferep på initiativ av konstnären Nina Bauer. Här ser också Gerd Persson från Broby den stickade duva som inspirerar hennes initiativ till aktivistgruppen Sticka för Fred.

2015

Intresset för Knitting Peace bara växer och under året besöks fyra kontinenter!

Knitting Peace officiella turné avslutas efter att ha mött en publik på drygt 150 000 personer i 13 länder. Engagemanget kring fredsstickning är stort in i det sista när hela entrén till The Merriam Theater på The Kimmel Center for the Performing Arts i Philadelphia hade stickas in.

Vid sidan av turnén har det blivit flertal skräddarsydda framträdanden, bland annat på Summer Benefit Auction, insamlingsgalan för The Watermill Center i New York, Varberg Calling for Peace och Nordens största stick-event: Fanø Strikkefestival i Danmark.

2016

Utställningen Knitting Peace visas på Armémuseum i Stockholm 1 december 2015 till 30 november 2016 och besöks av över 100 000 personer. Här presenteras hundratals alster som stickentusiaster världen över skickat in under föreställningens turné och en mängd aktiviteter kopplade till fredsaktivism arrangerades. Mötet mellan cirkus, stickning och krigshistoria formas till en fredsmanifestation i en världspolitiskt orolig tid.

Förställningen turnérar inte men, lever vidare i skräddarsytt framträdande som till exempel vid utdelningen av Polhemspriset i Stockholm och i Autostadt, Volkswagens upplevelsecenter i Wolfsburg, Tyskland.

2017

Ett urval stickade verk från Cirkus Cirkörs stickupprop visas i samband med Totalförsvar Öland. Initiativet kom från några av Stora Rörs invånare som ville förmedla ett fredligt budskap under försvarsdagarna.

Cirkus Cirkör uppträder med flera skräddarsydda framträdande utifrån Knitting Peace tematik, bland annat på Svenska Handelskammaren i Hong Kong.

2019

Skräddarsytt framträdande under Sverigedagen i St. Petersburg, Ryssland i samarbete med den lokala cirkusgruppen Upzala Sirc.

2020

Under 2020 börjar arbetet med att åter sätta upp föreställningen Knitting Peace för att spelas på Borås Stadsteater i början av Borås jubileumsår 2021 som ett firande av textilstaden.Inför den kommande nypremiären av Knitting Peace utlyser Borås Stadsteater, Textilmuseet, Cirkus Cirkör och Hemslöjdskonsulenterna VGR ett gemensamt upprop till allmänheten om att sticka för fred. Uppropet går under namnet We Knit For Peace och bidragen ska tillsammans bilda en kommande utställning med samma namn på Textilmuseet.

2021

Utställningen We Knit For Peace har premiär och visas i sex skyltfönster runt om i Borås Centrum. Coronapandemin medför att utställningen inte kan visas inne på Textilmuseet som planerat och att nypremiären på Borås Stadsteater skjuts upp till året efter.

2022

Nypremiär för Knitting Peace. I samarbete med Borås Stadsteater sätter Cirkus Cirkör upp Knitting Peace på teaterns stora scen, som en hyllning till handarbetet och textilstaden Borås.

Föreställningen och stickuppropet fortsätter turnera runt om i världen…