Något som få har missat är att Borås fyller 400 år nästa år! Men inte nog med det. 2021 är det nämligen också 100 år sedan kvinnor fick rösta i Sverige för första gången - alltså ett stort kalasår för demokratin! Efter 2020 har vi mer behov än någonsin av skratt, hopp, lust och framtidstro. Därför har vi laddat lunchteatern med extra energigivande tillskott från det senaste seklet för att påminna oss om vilken fantastisk resa vi har gjort!

Säsongen bjuder på lustigheter från både Hasse & Tage, Galenskaparna och Povel Ramel, men också en hyllning till ett århundrade av kvinnokamp och sist men inte minst favoriter från 1900-talets kanske största svenska musikunder: Björn Ulvaeus och Benny Andersson!

På grund av det rådande läget kommer vi att fortsätta med våra nuvarande begränsningar på 30 personer i publiken och kaffe på maten istället för sopplunch.

Goddag Goddag.

2 mars - Goddag goddag

Först ut i vår återkommer favoriten Smoke Ring Sisters med gäster. Denna gång blir det inte i julskrud, utan med en bris av 60 – tal i den färska Hasse&Tage-föreställningen Goddag Goddag som väntat otåligt på att möta publiken! Ensemblen är utökad med de mångsidiga musikalartisterna Erik Gullbransson och Mattias Palm, samt pianisten Arne Mörby, som bland annat också är konstnärlig ledare för Lisebergsorkestern i Göteborg. Många skratt och finurliga tankeställare utlovas!

Vokalgruppen Charad

16 mars - Best of A Capella

Den som trodde att a capella-underhållning inspirerad av Galenskaparna och Povel Ramel tillhörde en svunnen generation har mycket att lära! Charad består av en energisk kvintett från Halmstad som med glimten i ögat beskriver sig som ”det bästa det manliga släktet har att erbjuda”!

Och trots att de knappt har blivit torra bakom öronen firade denna grupp nyligen sitt 10- årsjubileum och har hunnit med en hel del sedan starten. Charad har nämligen kvalitetssäkrats av kungaparet på Halmstads slott, coachats av The Real Group och framträtt på allsång på Skansen med Petra Marklund. Föreställningen Best of A Capella bjuder på musik av bl.a. Galenskaparna After Shave, Povel Ramel och underbara anekdoter från Sveriges alla hörn! Ett lyckopiller som ni inte har råd att missa!

Alla vet väl att ett gott skratt förlänger livet?

Det mest förbjudna

6 april - Det mest förbjudna

Redan vid förra sekelskiftet och rörelsen som ledde fram till den kvinnliga rösträtten 1921 var den kvinnliga lusten ett hett debatterat ämne. Kvinnorna som kämpade för rösträtt tog ofta avstånd från männens utlevande vanor och gjordes till åtlöje som rigida och okvinnliga. När kvinnors rättigheter utökades var det många motstånd och tabun som hindrade dem från att vara socialt jämlika med männen.

Under 60 och 70-talet kom bilden av den kvinnan som mor, yrkesperson och sexuell varelse att utmanas starkt – inte minst av författaren Kerstin Thorvalls bok Det mest förbjudna (1978). För er som såg fram emot den inställda föreställningen förra våren finns nu en ny chans när gruppen gästar oss igen med sin djärva föreställning baserad på Thorvalls bok - en musikalisk show om kvinnlig lust, tabun och frågor som fortfarande utmanar!

Sånger från Duvemåla hage

27 april - Sånger från Duvemåla Hage

Musikaltemat återkommer med de första varma solstrålarna i Sånger från Duvemåla hage med en hyllning till Benny Andersson och Björn Ulvaeus fantastiska musikskatt. Huvudrollsinnehavarna från Göteborgsoperans uppsättning av Kristina från Duvemåla 2014 och pianisten Mats Sköldberg har nu gett sig ut på en egen turné och utökat repertoaren med fler av låtskrivarnas pärlor från musikalerna Chess och Hjälp sökes med text av Kristina Lugn, samt musik av ABBA och Benny Anderssons Orkester.

Fogelstad

11 maj – Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor en tanke

Naturligt för jubileer är att man tänker tillbaka på vad man egentligen har åstadkommit. Därför avslutar vi vårsäsongen med föreställningen Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor en tanke som tar oss med på en fantastisk berättelse om fem kvinnor som varit avgörande för Sveriges arbete på väg mot jämställdhet (trots att många av dem har blivit förvånansvärt bortglömda i historieböckerna…)

Fogelstad instiftades 1925 och var den första kvinnliga medborgarskolan i Sverige som fostrat många av Sveriges främsta politiker, författare och konstnärer. I föreställningen berättar Anna Lena Åkerström om kvinnorna i och runt rörelsen Fogelstad ackompanjerad av autentiska bilder och musikaliska inslag med alltifrån ballad till rivig tango.

Avslutningsvis är det extra roligt att se människors kamp få fäste och leva vidare in i framtiden. I somras köptes nämligen gården Lilla Ulfåsa faktiskt av en samtida kvinnorörelse som renoverar den för att återigen skapa verksamhet och rum för kvinnliga röster.

We can do it!

Spelar roll! Ansnitt 1: Mikael Dahl pratar med Viktoria Folkesson


Karin Vestlund

Projektledare för Lunchteater/Kaffe-på-maten-teater på Borås Stadsteater