LUNCHTEATER HÖSTEN 2020!
Eller som den tillfälligt heter, KAFFE-PÅ-MATEN-TEATER
Våren 2020 har varit längre än någonsin. Några av er har kanske varit mer eller mindre isolerade i era hem och inte haft möjlighet att träffa nära och kära. Nyheterna har under en tid dominerats av mörka rapporter och larm. Här på Borås Stadsteater tvingades vi att med sorg stänga all föreställningsverksamhet. Vi har saknat er och hoppas såklart att de sista efterlängtade akterna i vårens lunchteater kan återvända till oss i framtiden – för vad är en teater utan sin publik?
Därför känns det extra kul att presentera att vi kommer att kunna återuppta lunchteatern i höst – dock i ett lite annorlunda format för att värna om vår kära publik. Låt oss presentera ”Kaffe-på-maten-teater”!
För att vara på den säkra sidan kommer vi inte att servera soppa och bröd som vanligt, men i gengäld kommer biljettpriserna att sänkas därefter. Kaffe och te kommer fortfarande att kunna avnjutas till föreställningen. Vi håller som vanligt till i teaterfoajén, men för att kunna glesa ut sittningen kommer vi endast ha hälften så många platser som vi brukar till varje föreställning (30 istället för 60). Så se till att knipa din biljett!
Det som förenar akterna i denna säsong är kärlekens glädje och verklighetsflykt, men också rätten att göra sin röst hörd och bli ihågkommen för sina gärningar. Vi inleder med en hyllning till Evert Taube och avslutar med det nya spännande tillskottet vokalkvartetten TUNDRA som med sina stämningsfulla altröster får tina upp oss i decemberkylan. Här nedanför ger vi dig en snabb guide genom höstens akter på foajéscenen!
Taube Amore, Timo Nieminen med musiker, 13 oktober
När de första höstlöven faller och minnena av sommarens värme nästan försvunnit får vi lyssna till Taube Amore – en musikföreställning av Timo Nieminen med musiker som hyllar Evert Taubes musikskatt med latinamerikanska toner via medelhavets kust och tillbaka till de kära svenska visorna med en doft av sommar.
Motståndskabaré, Teater Theatron, 27 oktober
Kabarén och revytraditionen har en lång tradition av att belysa samhällets missförhållanden men på ett enkelt och underhållande sätt. Vi associerar den gärna till den ekonomiska krisen kring andra världskriget då den ofta hade en roll i samhällets stängda rum på barer och klubbar. Ofta ägnade den sig åt skarp politisk satir, samtidigt som den gav förströelse från krigets mörka vardag.
Coronakrisen har varit en svår period för många, både hälsomässigt och ekonomiskt. Men på många håll har också kollektiva och solidariska initiativ växt fram för att hjälpa grannar, bekanta och riskgrupper. Under pandemin har vi också sett hur politiska frågor om vilka värden som är viktiga i samhället kommer till ytan. Hur vill vi att samhället ska styras? Därför känns det på sin plats att damma av revyformen i höst och påminna oss om att livet går i cykler, men hjälps vi åt att muntra upp varann och se till att skydda de svaga och utsatta kan vi ta oss igenom det mesta. Se bara på Hasse och Tages revyer – visst säger de oss något än idag?
Tisdagen den 27 oktober får vi besök av Teater Theatron från Lund som gästar oss med föreställningen Motståndskabaré. Med pianoackompanjemang tar vi avstamp i den ödesdigra natt i oktober 1943 då en av nittonhundratalets tidiga stora kulturella förebilder – den danska revyförfattaren Poul Henningsen tvingas korsa Öresund på flykt från nazisterna, på grund av sin politiskt kontroversiella ståndpunkt - humanismen.
PH:s humanistiska revytexter kretsade kring människolivet och kampen om frihet och uttolkades ofta av Liva Wheel, en revysångerska vars karriär skulle få en avgörande vändning en festkväll under 1920-talet. Detta skulle bli början på ett långt samarbete.
Zeljko Zantrac i rollen som Poul Henningsen känns igen från Brända Tomten som spelades på Borås Stadsteaters stora scen i vintras. I rollen som Liva Wheel ser vi Suzanna Santrac – vid pianot Jonatan Sersam.
Fransk kärlek rostar aldrig, 10 november
I det mörkaste av november möter vi tre av Göteborgs allra mest etablerade musikteaterartister i denna höstiga chanson-varieté där kända franska sånger om kärlekens innersta väsen framförs på svenska. I en hyllning till livets och kärlekens fantastiska kraft kastar sig föreställningen mellan brustna löften, ostyrig drift, hopp och tristess men också en vardag full av små mirakel. I tolkningar av Jacques Brel, Edith Piaf, Barbara, Gilbert Becauds oförglömliga melodier får passionen kärlekens väsen får kontur och blir synlig.
Hildegard och Ingegerd – att överleva historien, 24 november
Varför blir kvinnorna så ofta bortglömda i historieböckerna? Fanns det inga kvinnor förr? I Hildegard och Ingegerd – att överleva historien får de två helgonförklarade medeltidskvinnorna Storfurstinnan Ingegerd och Hildegard av Bingen efter över tusen år möjlighet att ta plats på scen och åter skriva in sig själva i historien. När de får delta i den nutida föreläsningsserien ”Att överleva som kvinna i historien – ett medeltida exempel” kan vad som helst hända. Vilka var dom egentligen? Varför glömdes de bort? Och vad krävs det egentligen för att som kvinna överleva i historien? Föreställningen är specialskriven av den svenska poeten Olivia Bergdahl. En kvick och upplysande föreställning som utmanar och belyser vår syn på historiens frontfigurer. I rollerna ser vi Tinna Ingelstam och Annika Nordin – sistnämnda anlitad flertalet gånger i Borås Stadsteaters egna produktioner, senast i Den oändliga historien 2019/2020. Missa inte!
Snökristaller, TUNDRA vokalensemble 15 december
Avslutningsvis, lagom till fjärde advent, knyter vi ihop säsongen med nytillskottet vokalgruppen TUNDRA från Göteborg och låter deras djupa altröster får vagga in oss i julstämning. Deras julkonsert Snökristaller spelas kl 12:00 och kl 19:00 tisdagen den 15 december och blandar A capella-tolkningar av dina klassiska julfavoriter med både folkiga och svängiga arrangemang. En gnistrande vokalkonsert med något för alla öron utlovas!
Som ni märker kan vi knappast vänta med att välkomna er till en fullspäckad säsong på Borås Stadsteaters foajéscen. Självklart gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendationer – är du sjuk eller tillhör riskgrupp får vi be dig att avstå för att istället möta oss längre fram. Håll avstånd till de andra gästerna så kan vi fortsatt erbjuda er en stund av trevlig samvaro.
Vi vill nu önska er alla en trevlig sommar! Och - som gänget i Fransk kärlek rostar aldrig sjunger när de tolkar Östen Warnerbrings klassiker: Glöm ej bort det finns rosor…
Karin Vestlund
Projektledare för Lunchteater/Kaffe-på-maten-teater 2020 på Borås Stadsteater