Föreställning

Säsongen inleds med att lyfta på locket till civilisationens mörka sidor i en effektspäckad, metaldränkt sammandrabbning mellan ordning och kaos. När regissören Helena Sandström Cruz kopplar upp Euripides antika tragedi Backanterna mot det moderna teatermaskineriets fulla kapacitet kastas vi mellan humor och nattsvart tragedi över en dystopisk spelplan till tunga toner av nyskriven doom-metal. Premiär 30 september 2023 på Stora scenen.

I årets familjeföreställning bjuds hela familjen in till att dela en barndomsdröm om en fantasifull och spännande värld fylld av cirkus och musik i Euphoria. De fem barndomsvännerna Mahé Nithardt, Rémi De Carvalho, Ambroise Donnier, Patricia Minder och Xavier Mermod utgör det nybildade cirkuskompaniet LONE Company som bjuder på en lekfull och spännande nycirkusvärld där klassiska och banbrytande cirkusdiscipliner flätas samman med livemusik till en färgstark, euforisk helhet. En cirkusföreställning av LONE Company i samarbete med Borås Stadsteater, Riksteatern och Cirkus i Väst. Urpremiär 2 december 2023 på Stora scenen.

På Lilla scenen möter vi dem som sällan syns på affischen genom en mosaik av röster från Borås i urpremiären av Lucia Cajchanovas Kristinvariationer. I regi av Emelie Strandberg träder de som ofta verkar i det tysta ut ur köket och kulisserna fram i rampljuset, som huvudroller i en lek med föreställningar om klass, kärlek och konst. Urpremiär 9 december 2023 på Lilla scenen.

Mors lilla Olle, vars urpremiär gavs som digital föreställning våren 2021, ska äntligen få möta publik i salongen för första gången! Utifrån Alice Tegnérs klassiska barnvisa och inspiration från samtal med lågstadiebarn i Borås har Alexandra Loonin skrivit en pjäs om relationen mellan barn och vuxen, människa och natur för barn i åldrarna 6-9 år. I Mikael Dahls regi blir det en fantasifull, färgsprakande och glittrande upptäcktsfärd genom skogen tonsatt av Sara Parkman och Hampus Norén. Nypremiär 10 februari 2024 på Lilla scenen.

Till våren bjuder vi in till folkfest på Stora scenen. Dag Thelander och Per Wickströms nyskrivna musikal Den varmaste sommaren tar oss med 30 år tillbaka i tiden för att följa händelserna i fotbolls-VM 1994. I regi av Magnus Berg får vi speglas oss i VM-hjältarna, ett gäng särlingar som tillsammans åstadkom stordåd och gav ett helt land hoppet tillbaka. En glad och nostalgisk saga, om en frisparksfint, ett midsommarmirakel och ett straffdrama ingen någonsin glömmer. Om den varmaste sommaren. Urpremiär 16 mars 2024 på Stora scenen.

Utöver teaterns egna produktioner bjuder året som vanligt på ett varierat utbud av utmanande och underhållande gästspel, den populära Lunchteatern med scenkonst och soppa, After work med olika teman inom konceptet AW+ och Spoken Word-scenen ORD på lilla med det bästa Sverige har att erbjuda inom poesi och berättande.