Två helt nya radioteaterverk om demokrati!

Inför valet 2022 blev vi nyfikna på ordet demokrati. Vad betyder det för dig? Vad är demokratiskt och vilka räknas i en demokrati?

Dessa frågor ställde vi till två av landets ledande dramatiker, Dimen Abdulla och Alma Lindé. Resultatet är två helt nya verk, specialskrivna för Borås Stadsteater!

Världen står redo för dig

Slå dem med häpnad.

Av: Dimen Abdulla

Vi möter Dramatikern och Dramaturgen i deras samtal kring Dramatikerns text om fyra unga män i en svensk förort. Tillsammans försöker dom komma fram till vem som får berätta vilken historia och på vilket sätt? Hur ska dessa unga killar framställas och har deras historia redan skrivits?

Dimen Abdulla

Dimen är utbildad dramatiker från Stockholms dramatiska högskola och är en av Sveriges mest anlitade dramatiker som har skrivit många uppmärksammade texter för bland annat Unga Klara, Ung Scen/Öst, Folkteatern i Göteborg, Dramaten, Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2022 tilldelades Dimen svenska Ibsensällskapets Ibsenpris med motiveringen att ”hon med en orädd och poetisk röst fylld av smärtpunkter skapar dramatik med en alldeles egen blick på samtidens livslögner och fasadbyggen – precis som Ibsen på sin tid gjorde. Med språklig fantasi skapar hon en värld som både vänder sig utåt och inåt och som får nya tankar att födas”.


LYSSNA HÄR

När morsan skulle ge torsk till hundarna

Av: Alma Lindé

Stultans mamma Morsan har hittat torsk på extrapris och tänkte unna sig en lyxigare middag. Tyvärr upptäcker Morsan att hundmaten är slut och pengarna är slut för denna månad. Enda lösningen blir ju att låta hundarna få torsken. Eller? I en rad av händelser och förlopp försöker Stultan lösa situationen tillsammans med ett helt gäng av kända och okända personer i sin närhet. Ska dom tillsammans kunna lösa problemet, eller är det hundarna som håller i taktpinnen?

Alma Lindé

Alma är utbildad dramatiker från Stockholms dramatiska högskola och har snabbt blivit en tongivande och viktig röst i dramatikersverige. Med sina humoristiska texter om det svåra i människors vardag har Almas texter snabbt nått stora framgångar. Med ett tydligt klassperspektiv lägger Alma fokus på de personer i samhället som kanske inte alltid får ta plats, men vars livshistoria innehåller lika mycket mångfald, humor och smärta som alla andras och är lika viktiga att berätta. Alma är tillsammans med 16 andra scenkonstnärer knutna till Folkteatern Gävleborg fram till 2026.

LYSSNA HÄR